sunnuntai 13. lokakuuta 2019

kaeri

Reissussa taas. Vaihteeksi flunssassa, ilmeisesti kuuluu Japani-perinteisiini. Yritän jaksaa pysyä hereillä iltaan, vaikka yritän malttaa pysyä enimmäkseen hostellilla, etten rasita itseäni liikaa.

Moni asia tuntui tutulta. Lensin uudelle lentokentälle (Fukuokaan, about ainoalle Finnairin kentälle, jonne Hagibis-taifuuni ei vaikuttanut), mutta navigoin itseni sujuvasti ulos, bussin kautta metroon ja päärautatieasemalla oikean lippujonon ja Japanin parhaan bentoo-puodin kautta Nagasakin junaa.

Rajatarkastuksessa multa elämäni ensimmäisen kerran kyseltiin asioita matkastani. Ilmeisesti kombinaatio "yksin kuukaudeksi Kyuushulle" oli tarpeeksi omituinen. Koneessa oli lähinnä japanilaisia, vaikka toisaalta Helsinki-Vantaa oli pullollaan syyslomalle lähteviä suomalaisia.

Ekat asiat jotka tuntuvat muuttuneen:
- muovikasseja ei enää tyrkytetä joka paikassa. En meinannut osata hämmästykseltäni vastata, kun myyjä kysyi, laitetaanko ostokset muovipussiin vai ei. Aiemmilla reissuilla on saanut käydä jatkuvaa taistelua roskavuorta vastaan.
- olen nähnyt kaksi isäoletetettua kaupungilla vauvan kanssa, onkohan tämä oikea muutos vai ennemmin sattumaa
- ihan kuin kasvisruokaa ois vihdoin ilmestynyt saataville? Oon esim. aika varma, etten ole ennen nähnyt järkevän makuista kalatonta onigiria (nattoo ei ole järkevä maku, eikä shiso).

Opin myös, että on olemassa Japani ensin -puolue (kyllä, täsmälleen tuolla nimellä :D), ja kun he järjestävät parinkymmenen hengen mielenosoituksen, tarvitaan noin 30 poliisia. Jos puolueen nimestä ei olisi osannut vielä päätellä, että aate on ilmeisesti lähinnä muukalaisvastaisuus, niin se selvisi vastamielenosoittajien kylteistä "Nagasaki against racism", "Racists nearby" jne. Ystävällisesti englanniksi. Vastamielenosoittajia oli yhteensä alle viisi, ihailtavan sitkeää väkeä. Katselin näytelmää turvallisen etäisyyden päästä sillalta ristiriitaisin tuntein: valkoinen matkailija -privilegelläni olen melkeinpä ulkopuolinen koko kuviosta. En tiennyt, olisiko pitänyt itkeä vai nauraa sille, miten monta poliisia ja poliisiautoa touhuun tarvittiin.

Mut joo, täällä lännessä on aurinkoista ja oikeastaan jopa liian lämmin.

Hassun kotoisaa olla taas täällä, niin Nagasakissa kuin ylipäänsä Japanissakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti