lauantai 28. syyskuuta 2019

Kootut vinkit


Kirjoitin viime matkalla muutaman vinkkilistan, mutta en näemmä jakanut niitä koskaan täällä. Täältä pesee siis. Editoimattomana, suoraa vuodelta 2017.

Mitä mukaan matkalle

Näitä listojahan on netti täynnä, mutta ei se mitään. Jos matkustaa isoissa kalliissa hotelleissa ei ehkä tarvitse varautua näin paljon, mutta tämä on vähän tällainen hostelli- ja couchsurfingmatkaajan lista. Sekaisin yleisiä ja Japani-spesifejä juttuja.
Vaatteiden ja passin ja kartan ja sateenvarjon yms ilmiselvien lisäksi mukaan:
- käsipyyhe, ehkä isokin pyyhe. Japaniin myös pesupyyhe kylpypaikkoja varten, itse olin ninja ja pöllin ensimmäisestä hotellista sellaisen mukaani...
- noin kahdet villasukat. Sisällä voi olla kylmä, ulkona voi olla kylmä. Jos on oikein rebel, voi kulkea sisällä tohvelien sijaan villasukissa. Ja jos kengät kastuvat, villasukissa sitä ei huomaa :P
- heijastin. Japanissa ja monessa muussakin maassa kadut on pimeitä ja kapeita. Opin tän Maltalla kesäkurssilla joskus 13-vuotiaana, ei ollut tullut mieleenkään että kesällä tarvitsisi heijastinta mutta apua se liikenne siellä...
- sisämakuupussi/lakanat, ainakin Japanissa hostellissa saattaa teoriassa olla lakanat mutta huovan tms peitoksi ei ole mitään, ilmeisesti kulttuuriero tämäkin
- paperinenäliinoja aina mukana ja kannattaa ostaa Suomesta, koska näissä on isot kulttuurierot
- ompelutarvikkeet ja hakaneuloja, nimimerkki käytössä ovat olleet
- henkari, isä käski ottaa pyykkinaruakin (sitä en ole vielä käyttänyt). Ja jos pakkaat henkarin söpön pojan laukkuun jotta poika toisi sen perässä, varmista että poika tajuaa, että se on tarkoitus tosiaan ottaa mukaan :D Nimimerkki sille olisi ollut käyttöä.
- lusikka ja syömäpuikot, esim kertakäyttöisiä. Japanissa näitä saa lähes aina ruuan mukana, mutta supermarketista ei välttämättä ainakaan pyytämättä
- muovipusseja muutama, näitäkin saa Japanissa vaikka missä mutta niitä tarvitaankin: roskiksia ei ole kaupungilla juuri lainkaan. Yksi pussi roskille ja toinen mahdolliseen muuhun käyttöön.

Muut kootut Japanin (miksei muidenkin maiden) matkavinkit

- jos tiedät haluavasi tiettyyn junaan/bussiin, kirjoita se paperille. Nopeuttaa ja helpottaa lippujen varaamista kummasti, ja voi tsekata omista muistiinpanoista mitä oikein on aikonut. Auttaa kielimuurinkin kanssa.
- Japanissa on yleensä helpoin löytää oikea tie ja oikea juna – jos on menossa yhtään turistikohteisiin – ei katsomalla koko karttaa, aikataulua tai junatietoja, vaan etsimällä olennaisen infon sisältävän turistiopasteen tai pikkukartan. Nopeutti junanvaihtoja ja asemalta paikkoihin suunnistamista kummasti, kun tajusi tämän. Usein olennainen on englanniksi, joskus vain japaniksi.
- kannattaa kysyä reittiohjeita. Todella monessa paikkaa infotiski kaivaa esiin kartan ja vääntää rautalangasta, missä on bussipysäkki ja milloin bussi lähtee.
- märkää sateenvarjoa ei usein saa/kannata viedä paikkoihin. Se jätetään joko sateenvarjotelineeseen, joka voi olla lukittavakin (tämä maa :D) tai muovipussitetaan tarkoitusta varten sisäänkäynnillä oleviin pusseihin.
- älä laske peseväsi vaatteita esim tasan 7 päivän välein, kuitenkin feilaa, ota vähän reilusti. Niin muka itsekin otin, mutta en tarpeeksi reilusti. Kuumottaa etsiä kolikkopesulaa vihoviimeisissä puhtaissa vaatteissa.
- kannattaa opetella sanomaan ”ei tarvitse laittaa muovipussiin”, menee varmaan (palikka)englanniksikin jakeluun monessa paikassa.
- samaa sarjaa: kun kaupassa menee kassalle ja myyjä tervehtii sanomalla tervetuloa, irasshaimase, siihen ei kuulemma tarvitse vastata. *helpotuksen huokaus*, pohdin tätä niin pitkään!
- ainakin Kioton asemalla voi säilyttää matkatavaroitaan 500 jenillä päivässä jopa pari viikkoa. Ihana tunne roudata iso matkalaukku sinne ja hypätä junaan kevyiden parin päivän matkakamojen kanssa. Ihan siinä pääsisäänkäynnin pääaulan alla, eli yksi kerros rullaportaita, ja opasteena carry service. (Ilmeisesti roudaisivat kans hotellille aika halvalla)
- poste restante toimii Japanissakin! Eli voit pyytää ihmisiä lähettämään sinulle postia lähimpään postitoimistoon, he säilyttävät sitä kaksi viikkoa jona aikana voit passia näyttämällä hakea sen. Ilmeisesti osoiteformaatiksi (ts. romanisoituna) kelpaa japanilainen suoraa käännettynä, ensin postinumero (vai onko postitoimiston numero, emt), sitten isoimmasta alkaen pienimpään saakka (prefektuuri-kaupunki-katu -tyylillä), loppuun yuubinkyokudome (=poste restante) ja vielä vastaanottajan nimi.
- IC-kortti. Tunnen itseni totaalisen idiootiksi, että ostin sellaisen vasta tän kolmannen matkani puolivälissä. Sitä pystyy lataamaan joka paikassa, se toimii melkein kaikissa eri kaupungeissa eri kulkuneuvoissa ja vapauttaa miettimästä, paljonko mikäkin matka maksaa. Sen ostaminen ainakin JR-juna-asemilla on triviaalia, en ole varma saako sitä muiden firmojen lippu-automaateista miten. Kortista pitää maksaa 500 jeniä ja ladata sille alkuun 1500, alkulaskutus siis 2000 jeniä ainakin Kansain seudun Icocassa.
Ostettuani kortin tajusin, että se käy myös lähimaksuvälineenä tosi monessa kaupassa ja ravintolassa. Vapauttaa siis iänikuiselta kolikoilla puljaamiselta, ihan parasta!

Muutamat matkakohteet kuuluisimpien turistipaikkojen ulkopuolelta

- Kioto: Higashiyaman huippu (Shogunzuka, Higashiyama mound). 20 minuuttia söpöä ja rauhallista metsäpolkua Kioton itäreunalla vuorta ylös, ja tarjolla on upeat näköalat. Legendan mukaan keisari Kammu seisoi täällä joskus 794 ja päätti perustaa pääkaupungin alas laaksoon. Open street mapista löytyy polkuja.
- climb every mountain on muutenkin hyvä ohje, pääsee välillä pois ihmismassoista. Usein suhteellisen kevyelläkin kävelyllä pääsee kivoihin paikkoihin. Esim. Fushimi Inarilla näkee korkokenkiä ja kimonoitakin.
- Kioto: Teramachin ostosalue. Shijon ja Sanjon katujen välistä löytyy katettuja kauppakatuja, sieltä löytyvät niin ei-liian ruuhkaiset turistikaupat kuin tavalliset vaate- yms kaupat, kahvilat ja leffateatteri. Jutut löytyvät englanniksi, ei siis mikään salainen vain paikallisten tietämä paikka, mutta kuitenkin. Tähän liittyy kanssa ihana ruokatori Nishiki, jossa kannattaa käydä useammankin kerran, koska itse ainakin onnistuin joka kerran löytämään jotain uutta.
- Kioto: The Costume Museum. Pitkälti Heian-kausi-nukkekotia, mikä olisi parempaakaan! Englanninkieliset nettisivut on tosi surkeat ja vanhat, mutta joka tapauksessa jos yhtään kiinnostaa puvut tai nuket tai niiden yhdistelmä, niin kannattaa käydä. Netin perusteella en ole ihan varma, pääseekö siellä yhä ottamaan itsestään valokuvan Heian-vaatteisiin pukeutuneena, mutta ainakin 2014 pystyi!
- Kioto: Musubi -hostellin ravintola. Olen laiska katsomaan ravintoloita etukäteen, mutta tänne jaksoin. Tarjolla vegaanisia annoksia, lounassetti ei ole kalliskaan joskaan ei kaikkein halvinkaan.
- Hiroshima: kannattaa ehdottomasti käyttää reissuun vähintään pitkä päivä tai pari, jotta kerkeää Miyajiman saarelle. Siellä on peuroja ja kuuluisa ”kelluva” torii-portti, mutta minusta upeinta oli ajaa kahdella köysiradalla ylös Misen-nimiselle vuorelle ja ihailla näköalaa Seto-sisämerelle. Kannattaa varautua jonottamaan köysirataa...
- Fukuoka: Eva's macrobiotic dining tai jotain sinne päin: Hakatan asemalla, eli Fukuokan päärautatieasemalla vegaanisia eväsbokseja. Myös makrobioottisia, ihan sama mulle, mutta olivat hyvää vegaaniruokaa. Aika läheltä turisti-infoa alkaa ravintola-alue, jossa on kans paljon eväsboksi- eli bentoo-kauppoja, tää oli niistä ihan ensimmäisiä vastaantulevia.
- Osaka: Osakan historiallinen museo. Moderni museo, jossa on paljon pienoismalleja yms havainnollistuksia kaupungin eri aikakausilta. Oppii muutakin kuin Osakan linnan, ja sitä paitsi museo on melkein vieressä. Muistaakseni tuolla on aika hyvin englanniksikin tietoa.
- mene kylpemään! Googlaamalla public bath tai sento (sentou, sentoh, whatever) löytyy englanniksi Kiotosta noin kymmenen paikan sijainti ja tietoa miten niissä ollaan. Kuulemma joku sata olisi vielä niiden lisäksi, mutta vaikka menin turistikarttoihin merkittyyn Hakusan-kylpylään, ei siellä ollut kuin japanilaisia. Kaikki toimii vähän eri lailla kuin Suomen uimahalleissa, mutta muiden toimia vakoilemalla selviää kyllä. Kunhan muistaa peseytyä super huolellisesti, mieluiten pesupyyhkeellä hangaten, ennen kylpemistä niin eiköhän se siitä. Saunassa ainakin tuolla olisi kai pitänyt olla pefletintapainen, mutta eivät heittäneet ulos ilman sitäkään.
- onsen on tietty kans hienoa, mutta niistä joutuu maksamaan enemmän ja niitä ei ole kaikkialla, koska ihan joka paikassa täälläkään ei ole kuumia lähteitä.
- couchsurfing!
- Japani on täynnä pieniä nähtävyyksiä, joista kuulee lähinnä paikallisilta, varmaan majapaikoistakin, jos majoittuu kauempana kuin Kioton keskustassa. Kannattaa kiertää niissä, tunnelma pienissä temppeleissä on aika eri kuin turistien kansoittamissa isoissa paikoissa.
- Uusivuosi: minuun paikallinen uusivuosi ei tehnyt valtavaa vaikutusta, pitälti siksi että turistina jää ulkopuoliseksi. Kävin soittamassa temppelikelloa Heian Jingun pohjoispuolella, en muista temppelin nimeäkään. Ei ollut liian ruuhkaista, oli hyvä tunnelma ja näki vähän mäeltä Kiotoakin. Aamulla tehtiin kaverin kanssa hatsunode, eka pyhättökäynti, mutta ilmeni että 8.30 on ehkä huono aika siihen, sillä porukkaa oli japanilaisittain vähän. Olisi varmaan pitänyt mennä auringonnousun aikaan tai sit joskus myöhemmin, sillä tulevina päivinä kaikki pyhätöt tuntuivat kyllä olevan täynnä väkeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti